Din ce în ce mai mulți oameni aleg să devină legumicultori, atât cei care vor să își câștige traiul din asta, cât și cei care vor să grădinărească doar ca hobby. Din ce în ce mai multe persoane profită de această oportunitate. Cursurile sunt ținute de Emőke Egyed, cine, în calitate de inginer agronom se simte apropiat nu numai de cultivarea plantelor, ci și de predare. Cursurile teoretice și practice sunt concepute pentru a le oferi participanților cunoștințe aprofundate, dar și pentru a se bucura de timpul petrecut împreună. Despre activitatea sa și despre cursul pe care îl predă ea a povestit într-un interviu.
– Ce trebuie să știm despre tine, ce parcurs profesional te-a determinat să devii formator?
– Am o diplomă în inginerie agricolă și de mediu, iar agricultura și activitățile conexe mi-au fost întotdeauna apropiate, deoarece părinții mei au lucrat în același domeniu. Tatăl meu a fost inginer mecanic, iar mama mea era funcționar în agricultură în cadrul administrației locale. Pentru mine, motivația a venit de acolo, iar apoi, în 2013 am făcut un master în inginerie agricolă, iar mai târziu am avut ocazia să fac un curs formator, care să-mi permită să predau în cursuri pentru adulți. În plus, predau elevilor la Liceul Tehnologic Baróti Szabó Dávid din Baraolt.
– Cu ce te-ai ocupat în ultimii ani?
– Pe lângă munca mea, sunt președintele unei organizații de protecție a mediului, ZIKE. În ultimii 12 ani, am organizat o serie de tabere pentru copii, excursii și, de asemenea, organizăm activități cu ocazia zilelor dedicate mediului.
– Ce cunoștințe pot dobândi participanții la cursul de legumicultură, cui recomandați această oportunitate?
– Cursul de formare le va oferi competențele teoretice și practice pentru a cultiva legume mai eficient. Cunoștințele dobândite aici vor fi utile chiar dacă nu vă angajați în această ocupație. Recomand oricui care dorește să dobândească cunoștințe profesionale mai aprofundate și dorește să lucreze în diferite sectoare ale agriculturii.
– Ce învață cursanții în practică și în teorie?
– Participanții vor afla în teorie ce condiții de mediu, ce minerale și ce cantitate de nutrienți sunt necesare pentru ca legumele să fie cultivate. Aceștia vor afla care sunt speciile care tolerează căldura și frigul, cum să le îngrijească și ce soluri sunt potrivite pentru cultivarea anumitor specii. Toate acestea sunt foarte importante pentru a le învăța, astfel încât să poată pune în practică cunoștințele căpătate. Ei vor învăța cum să planteze corect răsadurile, vor învăța despre diferitele tipuri de legume și ce substanțe nutritive pot folosi pentru o bună creștere.
– De ce este util un astfel de curs?
– Prin absolvirea unui cursului de legumicultor participanții dobândesc nu numai cunoștințe teoretice și practice, ci și o profesie, adică o diplomă recunoscută de stat, care poate fi utilizată oriunde în statele membre ale UE. În același timp, ei dobândesc cunoștințe foarte utile despre producția vegetală pe care le pot folosi oriunde. Participanții vor dobândi o educație de bază în domeniul agriculturii și al legumiculturii.
– Ce mesaj le transmiți viitorilor participanti?
– Recomand acest curs oricărei persoane care iubește mediul înconjurător, agricultura și care dorește să învețe toate aspectele legate de cultivarea legumelor. Mesajul meu pentru viitorii candidați este că nu trebuie să le fie teamă să acumuleze noi aptitudini, deoarece cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât ești mai valoros.