Absolvirea unui curs de formare are multe beneficii: dezvoltă cunoștințe și abilități, poate ajuta la învățarea unei noi profesii și facilitează găsirea unui loc de muncă. Cursurile organizate de StartUp HUB nu numai că pun la dispoziția participanților cunoștințele dobândite, dar și personalitatea formatorului este foarte importantă, deoarece acesta poate fi motivant și inspirator, deoarece poate transmite și propria experiență. Péter Fazakas predă două tipuri de cursuri: formare în domeniul competențelor antreprenoriale și lucrător comercial, pe care le consideră foarte importante, indiferent dacă sunt urmate de antreprenori sau de angajați.

– Ce trebuie să știm despre dumneavoastră, ce parcurs profesional v-a îndreptat spre a deveni trainer?

– Sunt Péter Fazakas, economist, am lucrat mult timp în cooperativele de consum, am fost auditor contabil și contabil, am fost responsabil al departamentului financiar intern. De asemenea, am început o afacere particulară, deschizând o brutărie. Educația adulților a intrat în viața mea pentru că organizasem deja cursuri de formare pentru colegii mei în calitate de controlor financiar și am avut întotdeauna ambiția de a preda adulților, pentru a le transmite o parte din cunoștințele profesionale pe care le dobândisem de-a lungul anilor. Nu sunt profesor, dar educarea adulților este importantă, iar oferta StartUp HUB a fost foarte avantajoasă și învăț multe lucruri pe lângă predare.

– Cum e să predai adulților, cât de deschiși și receptivi sunt?

– Acest lucru depinde foarte mult de intenția celui care vine la formare. Unii o fac doar pentru a trece timpul, dar cei mai mulți o fac pentru a învăța și pentru a folosi cunoștințele pe care le-au dobândit în viață.

– Țineți două tipuri de formare profesională: competențe antreprenoriale și lucrător comercial. Ce competențe pot dobândi participanții la aceste cursuri și cui le recomandați?

– Am ținut curs  în domeniul competențelor antreprenoriale la Sfântu Gheorghe, Baraolt și Târgu Secuiesc. Cei mai mulți dintre participanții pe care i-am pregătit erau tineri care se gândeau să înceapă o afacere. Am urmărit cariera tinerilor și am văzut că mulți dintre grupurile mele au devenit antreprenori, au aplicat cu succes la proiecte și au devenit startuperi. În cadrul cursului de formare, au învățat multe lucruri: scrierea și extinderea planului de afaceri, cunoștințe de bază în domeniul contabilității și abilități de dezvoltare a afacerii. Au fost foarte receptivi și interesați, ceea ce reprezintă unul dintre pașii spre succesul antreprenorial. Cursul de lucrător comercial este important pentru că o astfel de formare oferă o oportunitate. După părerea mea, cei care urmează un astfel de curs vor obține multe informații, își vor găsi mai ușor un loc de muncă și vor avea o șansă în plus pe piața muncii.

– Ce înseamnă predarea și învățarea? Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care nu știu ce să studieze, cum să pornească într-un domeniu, ce să aleagă ca profesie?

– Este important să învățăm pe tot parcursul vieții noastre, pentru că învățarea înseamnă și progres. Personal, am urmat o mulțime de cursuri, care m-au interesat, pentru că din fiecare am învățat ceva nou. Îi sfătuiesc pe toată lumea să se instruiască, să fie deschisă la lucruri noi, pentru că asta ne va face mult mai buni, nu doar din punct de vedere profesional, ci și ca oameni.