Organizarea cursurilor de formare nu este ușoară, dar este o sarcină plăcută, deoarece acestea deschid noi drumuri pentru formatori și participanți, oferind dezvoltare profesională. Edith Simon, expert extern la StartUp HUB, formează tineri în cadrul cursurilor de lucrător comercial. În opinia sa, o diplomă de lucrător comercial poate oferi oportunități de angajare pentru tineri în multe domenii. Într-un interviu, ne-a vorbit despre activitatea sa și despre competențele pe care tinerii le pot dobândi în timpul formării.
– Povestiți-ne un pic despre dumneavoastră, ce drum profesional v-a condus la a deveni trainer?
– Sunt o persoană activă, orientată spre obiective, îmi place să dansez și să călătoresc, îmi plac provocările și nu mă feresc de lucruri noi. Am o curiozitate înnăscută pentru lucruri noi, sunt dispusă să mă scufund în lucruri care îmi sunt complet necunoscute. Experiența mea în sectorul privat a fost un mare avantaj atunci când am decis să mă angajez din nou în sistemul educațional. Întotdeauna am fost deschis la noi oportunități și nu le-am refuzat niciodată pe cele care mi-au ieșit în cale, ci le-am acceptat. Nu am luat întotdeauna decizii conștiente, adică nu m-am pregătit întotdeauna cu un scop prestabilit, dar cred că este important că experiența în orice domeniu nu poate decât să mă ajute să avansez în viață, să rezolv situații și, nu în ultimul rând, să le ofer elevilor mei activități cât mai veritabile și mai experiențiale.
– Ce ați predat și ce ați făcut în ultimii ani? Care este diferența între a preda copiilor, elevilor și adulților?
– În ultimii 16 ani, am predat la școala de economie din orașul nostru și sunt implicat în mod constant în educație. În total, predau de 20 de ani. Sunt profesor la disciplinele economice și comerciale. Am găsit o modalitate de a preda într-un mod mai practic, ceea ce mi-a oferit posibilitatea de a preda în domeniul afacerilor, pentru că aici trebuie să înființezi o afacere, să o construiești de la A la Z. În activitatea de profesor pentru tineri, este o bucurie pentru mine să îi văd cum se dezvoltă, cum se adaptează la profesie, cum își formează opinii și cum se dezvoltă la un concurs sau la o bursă de muncă. În cadrul cursurilor de formare pentru adulți, încerc întotdeauna să creez o atmosferă intimă, astfel încât să ne cunoaștem mai bine și să facilităm transferul de cunoștințe profesionale. Cel mai important lucru în ambele cazuri este să ne respectăm reciproc și să acceptăm criticile în ambele direcții.
– Ce cunoștințe pot acumula persoanele care urmează un curs de lucrător comercial și cui recomandați această oportunitate?
– Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani care locuiesc în județul Covasna, dar există și cursuri pentru persoanele mai în vârstă. Cursurile au o durată de 360 de ore (10 săptămâni), din care 120 de ore sunt teoretice și 240 de ore practice. Absolvirea cu succes a examenului este certificată printr-o diplomă recunoscută de Ministerul Educației și Muncii. La finalizarea cu succes a examenului, participanții vor primi o bursă de 1800 de lei fiecare. Recomand acest curs pentru că este o modalitate bună pentru cei interesați să învețe noțiunile de bază ale profesiei, dar și pentru cei care doresc să se perfecționeze în domeniu. Cursanții vor învăța cum să comunice eficient cu clienții, cum să identifice nevoile, și cum să ofere recomandări potrivite de produse. Participanții vor învăța cum să verifice și să actualizeze stocurile de produse, asigurând menținerea acestora în termenul de garantie,valabilitate. De asemenea, cursul poate fi util și pentru persoanele care lucrează în acest domeniu de ani de zile, dar care ar dori să se perfecționeze, să învețe mai mult și să își perfecționeze mai bine abilitățile. Cunostintele sunt un lucru minunat, cu cât avem mai multe cunoștințe, cu atât avem mai multe oportunități. Nu recomand acest curs doar celor care doresc să îl facă pentru a se perfecționa profesional. Ne deschide oportunități, ne cunoaștem unii pe alții, poate întâlnim oameni care ne vor ajuta să ne schimbăm, să mergem într-o altă direcție.
– Ce transmiteți celor care nu știu ce să studieze, unde să meargă, cum să se lanseze într-un domeniu, ce să aleagă ca profesie sau vocație?
– Să nu le fie teamă să se încerce în mai multe domenii. Să se schimbe, să experimenteze și să vrea să realizeze, să trăiască, este cel mai important lucru. Să viseze și să se străduiască să facă din el mai mult decât un simplu vis. Să-l realizeze! Să fie îndrăzniți și să schimbe, experimenteze cât mai mult.