Oricare ar fi pregătirea sau profesia pe care o studiem, cel mai important lucru este să ne simțim acasă în ea și să găsim o modalitate de a ne câștiga existența – spune Tünde Incze, trainer. În cadrul cursului de formare de lucrător comercial pe care îl ține, participanții învață o serie de competențe legate de profesie, dar își dezvoltă și alte abilități. Am discutat despre acest lucru în cadrul interviului nostru săptămânal.

–  Ce trebuie să știm despre tine, ce drum profesional te-a determinat să devii trainer?

– Formarea pe care o asigur este de tip comercial, dar pot susține și cursuri de formare pe alte subiecte, de exemplu un curs de dezvoltare a competențelor digitale. Am o diplomă în drept și management, precum și o diplomă în turism,  apoi am devenit formator și acum pot ține cursuri în aceste domenii.

– Ce competențe pot dobândi participanții la formarea lucrătorilor comercial?

– Pentru cei care sunt interesați de domeniu, pot învăța foarte ușor și rapid elementele de bază ale acestei profesii. Cel mai important lucru este ca participantul să fie interesat și motivat, astfel va deveni mai deschis și receptiv la materialul de curs și la învățarea părții teoretice. Există o mulțime de informații utile, chiar și pentru mine, atunci când fac cercetări și mă documentez cu privire la contextul formării pe care urmează să o ofer. Pe lângă formarea profesională, participanții vor învăța, de asemenea, aspecte legate de ocuparea forței de muncă și responsabilitățile angajatorului. În cadrul cursului de lucrător comercial se vor aborda subiecte legate de mărfuri, facturare, relații cu clienții. Fiecare detaliu este foarte important, începând cu siguranța muncii până la momentul în care clientul părăsește magazinul sau  beneficiază de un serviciu.

– Care este feedback-ul, cum îl văd cei care au urmat cursul? Cât de util este pentru ei?

– Am constatat că le place. Participă activ la orele de curs, pun întrebări, ascultă, iar acest lucru este foarte important. Cei care au un interes și o curiozitate pentru această profesie pot învăța rapid și ușor diferitele detalii. Am avut recent un grup foarte activ, format din persoane care au avut o atitudine pozitivă, de aceea am avut sentimentul că erau interesați și că le place ceea ce învață. 

– Cui recomanzi această oportunitate?

– Atât pentru cei care ar lucra în comerț, cât și pentru cei care nu ar activa în acest domeniu, dar care au o anumită legătură cu comerțul (de exemplu, își administrează  propriul magazin). De asemenea, este util și pentru persoanele care lucrează deja în această profesie, deoarece este posibil să nu aibă suficient timp pentru a învăța totul sau să nu se fi confruntat cu toate situațiile, dar vor învăța să le facă față în timpul unei astfel de formări. Pentru cei care sunt noi, este un domeniu în care pot învăța să lucreze și apoi să-l exploateze.

– Ce mesaj ai pentru cei care termină școala și nu s-au hotărât încă ce vor face sau pentru cei care își schimbă locul de muncă sau profesia?

– Cred că fiecare ar trebui să găsească ceea ce îi place să facă, pentru că acesta este cel mai important lucru. Dacă știi ce îți place, atunci nu vei depune atât de mult efort în realizarea acelor lucruri fiindcă le vei face din plăcere.

– Ce înseamnă pentru tine învățarea și predarea?

– Cred că dezvoltarea și învățarea continuă sunt importante pentru că îți definesc personalitatea. Dacă ai așteptări de la tine însuți, vrei să te dezvolți, să înveți și să te schimbi. Dacă nu mă pricep la ceva, trebuie să mă documentez despre acesta, ceea ce reprezintă un proces de învățare. Întotdeauna este loc de perfecționare.